Podam Wam mega prosty przepis na nalewkę mandarynkową. Idealną właśnie teraz, bo mandarynek w okresie świąteczny mamy pod dostatkiem. Podstawowa porcja to:
5 dag suszonej skrótki z mandarynek
0,5 l spirytusu
20 dag cukru
Skórkę zalewamy spirytusem, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 dni.
Po dwóch dniach zlewamy nalew i przygotowujemy syrop z wody i cukru.
Do ciepłego syropu dolewamy stopniowo nalew z mandarynkowej skórki a następnie po ostygnięciu odstawiamy na 2 tygodnie aby wytrącił się osad.
Po tym czasie zlewamy nalew z nad osadu, osad odfiltrowujemy i gotowe 🙂
Można pić od razu 🙂
Powiem tyle – kolor ma booski, zapach zabójczy…a jaka jest w smaku to dam Wam znać bo właśnie stoi 🙂 Czekam przepisowe dwa tygodnie 😉