Uwaga – przepis 😀
Sezon na wszelkie warzywa w pełni więc jak tu z nich nie korzystać. Z drugiej strony, sezon na grilowanie tym bardziej w pełni.
Najlepszym połączeniem grilla i warzyw jest – kurczak w pomidorach 🙂
Przepis, w zasadzie żaden, potrzebujesz:
- jakiekolwiek pomidory – jeśli masz świeże to pamiętaj je sparzyć i obrać przed zmiksowaniem, świeże można zastąpić pomidorami w puszcze, przecierem pomidorowym albo modnymi ostatnio i także smacznymi (a przy tym wydajnymi – gar marynaty z tego wyjdzie) passatami z pomidorów (mogą być te zwykłe, mogą z ziołami, nie ma to znaczenia)
- mięso – oczywiście piersi z kurczaka, ale kusi mnie wkrótce wypróbować tą marynatę na innym mięsie
- zioła – świeże lub suszone – co masz pod ręką
- przyprawa grillowa
I tak.
Mięso dzielę na mniejsze plastry, aby lepiej się uprażyło na grillu. Zwykle dzielę na mniejsze kotlety rozcinając je wszerz.
Pomidory jeśli w kawałkach (zarówno świeże jak i te z puszki) blendujemy, ja akurat użyłam mojego niezawodnego blendera dzbankowego, ale może być też ten ręczny, najwyżej wylot dzbanka przykryjcie ściereczką w czasie blendowania żeby sobie kuchni znacznie nie pobrudzić 🙂
Do pomidorów dodaję zioła tudzież w zasadzie do ziół pomidory 😉 – ostatnio użyłam świeżej bazylii więc akurat dobrze, że używałam blednera bo wymagała ona bardzo drobnego posiekania 😉 Dla ułatwienia do świeżej bazylii – świeżych ziół jakichkolwiek dodaję odrobinę oliwy z oliwek, żeby łatwiej było ją zblendować a potem pomidory.
Piersi z kurczaka obsypuję przyprawą grilową i zalewam marynatą. Wystarczy 30min w takiej marynacie i potem siup na grilla. Możecie grillować bezpośrednio na ruszcie albo zawijając mięso w folię aluminiową.
Smacznego!! 🙂