Przedstawię Wam dzisiaj prosty przepis na syrop z mięty, idealny do rozrabiania z wodą i idealny na upalne dni. Przepis zasłyszany na jednej z uroczystości rodzinnych
Potrzebne będzie:
* 10 gałązek świeżej mięty, jeśli masz krótkie gałązki to więcej
* 1 litr wody (przegotowanej lub mineralnej, chociaż może być także kranówka)
* 1 kg cukru
* 1 lub 2 kwaski cytrynowe
Gałązki mięty zalewamy litrem wody i pozostawiamy na 24 h.
Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z miętą i dodajemy kilogram cukru, tak aby się rozpuścił.
Nie dopuszczamy do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kwasek cytrynowy. Ja osobiście wolę dwa, równoważą słodycz kilograma cukru.
Usuwamy pozostałe resztki mięty i zlewamy sok do butelki.
Teraz najlepiej ją trzymać w lodówce Ale do napoju otrzymanego z rozrobienia syropu z wodą można później dodać lód, czy też świeżą miętę i cytrynę.
Jak kto woli