Blog

Nalewka mandarynkowa

Podam Wam mega prosty przepis na nalewkę mandarynkową. Idealną właśnie teraz, bo mandarynek w okresie świąteczny mamy pod dostatkiem. Podstawowa porcja to:

5 dag suszonej skrótki z mandarynek

0,5 l spirytusu

20 dag cukru

 

Skórkę zalewamy spirytusem, zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 dni.

Po dwóch dniach zlewamy nalew i przygotowujemy syrop z wody i cukru.

Do ciepłego syropu dolewamy stopniowo nalew z mandarynkowej skórki a następnie po ostygnięciu odstawiamy na 2 tygodnie aby wytrącił się osad.

Po tym czasie zlewamy nalew z nad osadu, osad odfiltrowujemy i gotowe 🙂

Można pić od razu 🙂

Powiem tyle – kolor ma booski, zapach zabójczy…a jaka jest w smaku to dam Wam znać bo właśnie stoi 🙂 Czekam przepisowe dwa tygodnie 😉

 

 

Możliwość komentowania Nalewka mandarynkowa została wyłączona