Blog

Syrop z mięty

Przedstawię Wam dzisiaj prosty przepis na syrop z mięty, idealny do rozrabiania z wodą i idealny na upalne dni. Przepis zasłyszany na jednej z uroczystości rodzinnych 🙂

Potrzebne będzie:

* 10 gałązek świeżej mięty, jeśli masz krótkie gałązki to więcej

* 1 litr wody (przegotowanej lub mineralnej, chociaż może być także kranówka)

* 1 kg cukru

* 1 lub 2 kwaski cytrynowe

Gałązki mięty zalewamy litrem wody i pozostawiamy na 24 h.

Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z miętą i dodajemy kilogram cukru, tak aby się rozpuścił.

Nie dopuszczamy do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kwasek cytrynowy. Ja osobiście wolę dwa, równoważą słodycz kilograma cukru.

Usuwamy pozostałe resztki mięty i zlewamy sok do butelki.

Teraz najlepiej ją trzymać w lodówce 🙂 Ale do napoju otrzymanego z rozrobienia syropu z wodą można później dodać lód, czy też świeżą miętę i cytrynę.

Jak kto woli 🙂

Możliwość komentowania Syrop z mięty została wyłączona