Blog

„Leczo z resztek” :)

Nie tylko u mnie nie raz nie dwa zostają w lodówce jakieś resztki jedzenia np. mięs z obiadu, nie zawsze jesteśmy wstanie właściwie wymierzyć ilość kotletów na obiad. A potem jak to mięso zostaje to już nie jest tak samo smaczne i zwyczajnie nie ma się na nie ochoty 🙂

U mnie w domu takie mięso to najlepsza baza pod domowy sos leczo, do ryżu albo po prostu do zjedzenia z chlebem. Wystarczą 2-3 papryki, przecier pomidorowy, cebula i trochę przypraw :)))

A tak po prawdzie, na podstawie dzisiejszego garnka:

2 papryki – jedna żółta, jedna czerwona (czasem biorę jeszcze zieloną albo np. dwie czerwone i jedną żółtą)

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

słoiczek przecieru z pomidorów

i do smaku:

bazylia – suszona lub świeża (albo jedna i druga)

przyprawa grilowa

pieprz ziołowy

tymianek

sól ziołowa

papryka słodka

trochę papryki ostrej

 

Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na oleju, dodać przyprawę grilową i bazylię, do takiej bazy wkroić mięso i podsmażać, aż zmiejszy swoją objętość i zrobi się bardziej kruche, dodać pokrojone papryki i dalej próżyć. Można też dodać paprykę przed mięsem wtedy będzie bardziej rozgotowana. W tym miejscu można wkroić świeżą bazylię i doprawić jeszcze przyprawą grilową i pieprzem ziołowym. Na końcu całość zalać przecierem pomidorowym doprawionym bazylią, tymiankiem, paprykami słodką i ostrą.

Smacznego! 🙂

 

 

Możliwość komentowania „Leczo z resztek” :) została wyłączona